Hemsideoptimering

Den hemsidan jag är med och utvecklar på jobbet har en mängd olika javascript-filer beroende på vilken del av sidan de bidrar med funktionalitet till. Eftersom vi är ganska många som jobbar med sidan utvecklar vi våra javascript separat i en egen fil och lägger sedan till den i head-taggen. Detta har fått mig att fundera över följande

  1. Om två (eller fler) användare använder sig utav samma id-attribut för att binda ett event vid användet av jQuery så kommer det innebära ett race-condition, där den funktion som ”är definierad först” kommer att exekveras. I alla fall är det min gissning. En enkel lösning är ju att skapa funktioner som anropas vid respektive händelse i till exempel en div-tag och undvika exponering av id och klasser på detta vis.
  2. Head-taggen kommer innehålla en massa filer vilka måste laddas även fast de inte används. Å andra sidan kanske dessa cachas och klienten behöver inte ladda ner dessa varje gång. Alternativt är att ladda javascriptfilerna on demand, alltså när den vy som använder sig av filen efterfrågas.

Anledningen till min fundering var, som oftast för programmerare: prestanda. Deta hör troligtvis till kategorin premature optimization, vilket jag vet är en fallgrop. Prestanda förbättring fås genom testning och profilering, testning och profilering och test….

Det gäller att hitta var applikationen lägger krutet, optimera om möjligt och sedan fortsätta. Detta kan dock drivas in absurdum men så klart finns det gränser på vad som är möjligt att optimera i koden (tror han ja säger någon säkert).

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *